A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Бузької сільської ради

Освітні заклади відзначили День День української писемності і мови

Дата: 11.11.2021 11:06
Кількість переглядів: 73

     Кожного року, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови. Свято започатковано в 1997 р., коли Президент України на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ    № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

     Традиційно в закладах  освіти  Бузької сільської ради відбулася низка заходів, приурочених святкуванню Дню української писемності та мови. За православним календарем – це день вшанування Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

     В  освітніх закладах цього дня відчувався святковий настрій від розмаїття вишиванок, у яких прийшли наші учні та вчителі. Класні керівники та вчителі української мови розповіли  про величезне значення української мови для кожного громадянина нашої держави та провели низку тематичних заходів. Для  учнів 5-11 класів був проведений цікавий  усний журнал, що розкривав зміст національної спадщини від Нестора-Літописця до  сьогодення. Школярі переглянули відео уроки до Дня писемності, уроки-презентації «Розквітай же, рідна українська мово». Для учнів середньої ланки проведено мовну гру «Мандрівка у країну Слова». Діти з задоволенням читали вірші, співали українських пісень. З піднесеним настроєм, гордістю вони промовляли: «Ми – українці. Живемо у вільній і незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною українською мовою. А мова у нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа українського народу».

     Крім того, за традицією, у цей день транслювався XXI  Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, до написання якого долучилися учні 5-11 класів.

     Особлива атмосфера панувала цього дня в кабінетах початківців. Класні кімнати сяяли дитячими усмішками, вишиванками та яскравими висловами про мову. Для малечі вчителі провели нестандартні уроки  присвячені Дню української писемності та мови. На уроках учні писали не в зошитах, а на кольорових  листочках, що спонукало  до охайного і каліграфічного письма. Цікавим етапом уроків були конкурси «Мовне асорті» та «Всезнайко», вікторини й загадки «Цікавинки для Петрика й Маринки». 

     Завершальною самобутньою ноткою святкування Дня рідної мови став флешмоб «Мова має значення».

     Відзначення Дня української мови та писемності дало змогу учням доторкнутися до джерел духовної культури рідного народу, поглибити знання про витоки писемності та розвиток української мови, її правопис; усвідомити необхідність пропагування української мови в суспільстві, підвищення власної мовної культури як обов’язку кожного українця.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень