A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Бузької сільської ради

Особливості організації мікроклімату на робочих місцях у теплий період року

Дата: 06.07.2022 09:25
Кількість переглядів: 16

 

Допустимі мікрокліматичні умови з урахуванням важкості та характеру виконуваної роботи в теплий період року відповідно до ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» поділяються на:

  • Легка фізична робота (категорія І) поділяють на:

    • категорію Іа — енерговитрати становлять 121–150 ккал/год., робота що виконується сидячи і не потребують фізичного напруження;

    • категорія Іб — енерговитрати становлять 121–150 ккал/год. належать роботи, що виконуються сидячи, стоячи або пов’язані з ходінням та супроводжуються деяким фізичним напруженням.
       

  • Фізичні роботи середньої важкості (категорія II) поділяють на:

    • категорію ІІа витрата енергії дорівнює 151–200 ккал/год. роботи, пов’язані з ходінням, переміщенням дрібних (до 1 кг) виробів або предметів в положенні стоячи або сидячи і потребують певного фізичного напруження;

    • категорію ІІб енерговитрати становлять 201–250 ккал/год. належать роботи, що виконуються стоячи, пов’язані з ходінням, переміщенням невеликих (до 10 кг) вантажів та супроводжуються помірним фізичним напруженням.
       

  • Важкі фізичні роботи (категорія III) охоплюють діяльність, при яких енерговитрати становлять 251–300 ккал/год., а характер роботи, пов’язаний з постійним переміщенням, перенесенням значних (понад 10 кг) вантажів, які потребують великих фізичних зусиль.

В залежності від важкості виконуваних робіт, які наведені вище, для робочої зони виробничих приміщень встановлюються оптимальні та допустимі мікрокліматичні умови з урахуванням періоду року (холодний, теплий).

Оптимальні величини температури, відносної вологості та швидкості руху повітря в робочій зоні виробничих приміщень

https://oppb.com.ua/sites/default/files/files/pic/mikroklimat_1.jpg

Однак допустимі величини мікрокліматичних умов встановлюються у випадках, коли на робочих місцях не можна забезпечити оптимальні величини мікроклімату за технологічними вимогами виробництва, технічною недосяжністю та економічно обгрунтованою недоцільністю та в залежності від постійних (робоче місце, на якому працюючий знаходиться понад 50% робочого часу або більше 2-х годин безперервно) та не постійних робочих (робоче місце, на якому працюючий знаходиться менше 50% робочого часу або менше 2-х годин безперервно) місць.

Допустимі величини температури, відносної вологості та швидкості руху повітря в робочій зоні виробничих приміщень для теплого періоду року

https://oppb.com.ua/sites/default/files/files/pic/mikroklimat_2.jpg

У випадках коли у виробничих приміщеннях, в яких не можна встановити допустимі величини мікроклімату через технологічні вимоги до виробничого процесу, технічну недосяжність або економічно обгрунтовану недоцільність, передбачаються заходи щодо захисту від можливого перегрівання та організовують раціональний режим праці та відпочинку за рахунок тривалості робочого часу:

  • при температурі повітря, що перевищує допустимий рівень, тривалість регламентованих перерв становить не менше 10% робочого часу на кожні 2 °С перевищення;

  • при поєднанні температури повітря, що перевищує допустимий рівень, з відносною вологістю, яка перевищує 75%, тривалість регламентованих перерв рекомендується встановлювати не менше 20% робочого часу.

Джерело: Управління Держпраці


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень